Zapraszamy na spotkanie z podróżnikiem Piotrem Mojżyszkiem!
Podróżując po świecie prześledzimy historię i różne sposoby pieczenia chleba. Zrobimy mały przegląd pomysłów na chleb, sięgniemy do dawnych czasów i sprawdzimy jak wyglądały pierwsze zbożowe placki. Zapewniamy, że dowiedzą się Państwo wielu niezbędnych informacji, ciekawostek. Będzie to także okazja do zdobycia nietuzinkowych przepisów kulinarnych.
Zapraszamy do wspólnego pieczenia chleba!
PRZYGOTUJ:
Dużą miskę, kubek, łyżeczkę, blachę wyłożoną papierem do pieczenia, ¼ szklanki wody z łyżeczką cukru, pędzelek do posmarowania pieczywa, opcjonalnie mak, sezam, goździki (do ozdoby).
SKŁADNIKI:
10 g świeżych drożdży [ok. 4 g suchych drożdży]
1 łyżeczka cukru
1 szklanka ciepłej wody [albo mleka]
1 duża łyżka masła lub 2 łyżki oliwy z oliwek
400 g mąki pszennej [najlepiej pomieszać 250 g mąki pszennej zwykłej i 150 g mąki pszennej razowej lub orkiszowej pełnoziarnistej – będzie zdrowiej!]
szczypta soli
Obowiązują zapisy:
tel. 726 261 375
urbanowice@mck.tychy.pl
Link do wydarzenia: