Śląska kuchnia bez tajemnic, czyli o jednoczącej mocy talerza. Ta sentymentalna podróż do czasów dzieciństwa przeżytego w latach 80. w Rybniku zapoznaje z charakterystycznymi daniami kuchni śląskiej i kuchni czasów PRL–u. Książka zawiera 95 domowych przepisów wykorzystywanych od pokoleń, zgromadzonych przez autora i jego mamę, Annę Szojer. Można znaleźć unikatowe receptury na kultowe ciasta i desery z prywatnego archiwum kucharki weselnej. Towarzyszą im barwne fotografie, pobudzające apetyt.
Podczas spotkania będzie można zakupić książkę w specjalnej cenie oraz zdobyć podpis autora.
Aleksander Szojer – absolwent I Liceum Ogólnokształcącego w Rybniku, który na co dzień pomaga wyjść z kryzysu jako terapeuta i trener. Jego pasją jest odkrywanie regionalnych potraw i ludzi, którzy je przyrządzają. Relacje ze swoich wojaży, przepisy oraz kulinarne podpowiedzi publikuje w „Kukbuku” oraz na posmakujswiata.pl. Wraz z Anną Jassem wydał w 2020 Japoński rok od kuchni – przewodnik po domowej kuchni i zwyczajach Japończyków.
Link do wydarzenia: